Efter ännu en dag på mellanstadiet, sitter jag med huvudet fullt med funderingar kring symboler och symbolvärden. Vilka symboler och budskap skall man acceptera på en skola?

I klassen där jag vikarierar finns en pojke som dagligen bär tröjor med stora järnkors. Hans lillebror bär likadana. Svarta tröjor med röd/vita kors. Idag frågade jag honom vad de betyder. Och fick svaret att det är coolt. Att betyder att an är raggare. Att det betyder att cruisa.

Det är lätt att acceptera den förklaringen om man inte vet bättre. Men järnkorset har en brokig historia.

Frågar man en äldre raggare om varför han bär järnkors, kan man vara säker på att även han svarar att korset är en symbol för raggarkulturen. Att den inte har något att göra med nazism eller rasism, utan är en del av bil- och MC-kulturen. Har raggaren läst på kan han utveckla sitt resonemang: Järnkorset är en preussisk symbol som fortfarande används av den tyska militären. Visst användes det av nazisterna, men då som en renodlat militär symbol. Det användes aldrig politiskt.

Vad svarar man på det? Skall man köpa resonemanget?

Bakgrunden är delvis korrekt. Järnkorset var mycket riktigt en preussisk tapperhetsmedalj som delades ut till militärer redan hundra år innan Adolf Hitler marscherade in på den politiska arenan. Tapperhetsmedaljen delades ut under andra världskriget kriget, då prydd med en svastika och i ett svart/röd/vitt band. En rakt igenom militär utmärkelse. Där har raggaren rätt.

Vad raggaren inte berättar, och kanske heller inte är medveten om, är hur korsets symbolvärde utvecklats sedan krigsslutet. Järnkorset kommer alltid att associeras till de tyska krigsförbrytare som dekorerades med medaljen.

Anledningen till att järnkorset används inom raggarkulturen, menar många av raggarna själva, är att amerikanska krigsveteraner vurmade för tyska motorer efter kriget. Det är en sanning med modifikation. Den kopplingen gjordes naturligtvis av somliga. Andra använde korset för att håna de besegrade tyskarna. Men till exempel MC-gänget Iron Cross MC hade en renodlat nationalsocialistisk agenda, och hämtade till och med sitt namn från medaljen.

Järnkorset är inte och har heller aldrig varit en renodlat nazistisk symbol. Men många nynazister och rasister använder järnkorset, och har gjort så sedan krigsslutet. Även om järnkorset kan stå för mycket annat, bör den som väljer att sätta på sig en tröja med korset vara medveten om vilka associationer man sprider ut. Känner man till historien bakom korset, och ändå väljer att bära det på sina kläder, gör man ett tydligt ställningstagande. Man säger inte att man är rasist eller nazist. Men man säger att man inte har något emot att bli tagen för det.

På ett liknande sätt tycker jag att man bör resonera kring sydstatsflaggor. Den röda fanan med det stjärnprydda, blå krysset är en symbol för de amerikanska sydstaterna. Inga konstigheter. Men vilka övriga symbolvärden för den med sig? Amerikanska bilar, skulle raggare svara. Eddie Meduza, kanske. Vilket naturligtvis är korrekt. Men flaggan signalerar också ett ställningstagande mot slaveriets avskaffande. Och utifrån den preferensen används den i högerextrema kretsar. Vilket man bör vara medveten om, innan man målar den på motorhuven.

Järnkorset och sydstatsflaggan är symboler som används inom raggarkulturen. Men de implicerar också att man inte har något emot att förknippas med rasistiska och nazistiska grupperingar. Att bära symbolerna är inte, och skall inte vara, olagligt så som det är olagligt att bära hakors. Men i skolan måste man reagera. Man måste diskutera vad olika symboler står för, och hur saker kan missförstås.

Och framför allt måste man som lärare vara nyfiken på barnens symboler. Fråga eleverna vad symbolerna står för. Googla. Slå upp. Jämföra. Jag frågade idag. Fick höra att järnkorset är coolt. Att det betyder att cruisa och att man är raggare. Och att mamma köper tröjorna. Man undrar just.

Annonser