Udaipur kallas ibland den vita staden. Det är lätt att förstå varför. Kring den konstgjorda sjön som utgör stadens mittpunkt, präglas stadsbilden av otaliga gamla Maharadjapalats. Och de hus som inte är gamla palats, är utformade för att kunna misstas för det. Udaipur är, kort sagt, en fantastiskt vacker stad.

På de smala gränderna samsas europeiska och indiska turister med kor, kameler och elefanter. Rikshor kryssar fram mellan kreatur och inkastare. Förarna lägger oftare handen på tutan än på bromsen. Men i nedförsbackarna stänger man av motorn. I det karga Rajasthan gäller det att hushålla med resurserna.

Lutar man sig tillbaka i en nisch med dynor och låga bord på någon av de oräkneliga takrestaurangerna och spanar ned mot sjön, kan man få syn på både nymfparakiter och kungsfiskare. Kungsfiskare stora som svenska skator. En kopp chai masala på det, så är dagen gjord.

Udaipur har rykte om sig att vara en romantikens stad. När solen går ned bakom palatset mitt i sjön – berömt från Bond-filmen Octopussy – pirrar det onekligen lite extra. Många indier kommer hit för att gifta sig. Och åtminstone två västerlänningar har kommit hit för att förlova sig. Det gar bra att gratulera!

Annonser